Blog

Business Intelligence in de zorg: ontdek de voordelen

Benut u alle kansen en mogelijkheden van uw beschikbare data? Weet u wat u moet doen om uw bedrijfsinformatie om te zetten in waardevolle inzichten? De kwaliteit van uw data is hierbij essentieel. Het is de basis voor betrouwbare rapportages en analyses.

Hiervoor is het nodig om structuur aan te brengen in de manier waarop u data invoert, uit uw systemen ophaalt en vervolgens in uw dashboards en rapportages verwerkt.

In deze blog laten wij zien hoe u structuur aanbrengt in de manier waarop u met data omgaat, met behulp van Business Intelligence. Wilt u meteen zelf aan de slag? Download dan onze whitepaper ’In 5 stappen naar effectief informatiemanagement binnen uw zorginstelling’.

Gestructureerde data is de kern van Business Intelligence in de zorg

Ga eens na hoeveel mensen er binnen uw organisatie betrokken zijn bij de invoer en het beheer van gegevens. U kunt zich voorstellen dat fouten en incomplete gegevens op de loer liggen. Dit heeft serieuze gevolgen voor de kwaliteit van uw managementinformatie.

Voor het structureren van data zijn de volgende zaken zeer belangrijk:

  • Volledigheid en juistheid van de gegevens
  • Eenduidige manier van invoeren
  • Invoer zoveel mogelijk op één centrale plek
  • Vermijden van het gebruik van Excel

Excel wordt vaak gebruikt voor maandelijkse rapportages en roosters voor personeelsbezetting en bijvoorbeeld de bedplanning. Excel biedt veel mogelijkheden maar is ook erg foutgevoelig; bijvoorbeeld omdat werkbladen vaak naar eigen inzicht worden ingericht. Bedenkt u zich eens wat dit met de output van uw data doet - als de invoer niet klopt, klopt de output ook niet. Onderhoud, distributie en beheer van gegevens en rapportages is met Excel geen eenvoudige klus. Leg relevante informatie daarom zoveel mogelijk vast in de kernapplicaties binnen uw organisatie.

Is het helder welke informatiebronnen belangrijk zijn voor uw dashboards en rapportages? Kijk dan of er ruimte is om de data in deze bronnen verder te structureren.

Wilt u meer informatie en tips? Download dan onze whitepaper ‘In 5 stappen naar effectief informatiemanagement binnen uw zorginstelling’.

Business Intelligence in de zorg: hoe een datawarehouse voor structuur zorgt

Structuur aanbrengen begint dus bij de bron: de invoer van de data. Het is een belangrijk onderdeel van Business Intelligence, ook in de zorg. U kunt met Business Intelligence nog een stap verdergaan als het om structureren gaat en het rendement van data aanzienlijk vergroten. Wat u hiervoor moet doen? Informatie uit verschillende bronnen samenbrengen en voorbewerken in een gecontroleerde omgeving (datawarehouse). Dit leggen we graag even uit:     

Inzichten halen uit uw bedrijfsinformatie doet u vooral door patronen te herkennen en verbanden te leggen tussen verschillende variabelen. Zo kunt u als manager bijvoorbeeld bepalen wat voor uw organisatie de ideale mix is van patiëntenstroom en personele bezetting. Hiervoor heeft u informatie uit verschillende bronnen nodig. Om deze gegevens goed naast elkaar te zetten moeten ze een vergelijkbare structuur krijgen. En dat is precies waar u met een datawarehouse voor zorgt.

Hoe u met Business Intelligence in de zorg voldoet aan eisen van leveranciers

Weet u wat een belangrijk voordeel is van business intelligence in de zorg en in het bijzonder een datawarehouse? U kunt uw informatievoorziening zodanig inrichten dat uw rapportages en verslaglegging altijd voldoen aan de eisen en richtlijnen van verschillende leveranciers, zoals verzekeraars. U bepaalt vooraf de uitgangspunten voor het ophalen en verwerken van gegevens vanuit de bronsystemen. Deze uitgangspunten zijn voor al uw medewerkers hetzelfde en volledig geautomatiseerd. Zo verkleint u het risico dat uw medewerkers met vervuilde data werken of foutieve vergelijkingen maken. Hiermee creëert u een betrouwbare basis voor uw dashboards en rapportages.     

Een praktijkvoorbeeld over Business Intelligence in de zorg

Zorginstelling Philadelphia werkte al met een datawarehouse toen de behoefte groeide aan een meer gestructureerde informatievoorziening. De opzet van het bestaande datawarehouse was niet toereikend om te voorzien in de nieuwe informatiebehoefte en is daarom vervangen. Philadelphia koos hierbij voor een datawarehouse op basis van Datavault. Dit is een techniek om een datawarehouse in te richten, waarbij u de regie houdt bij het selecteren en voorbewerken van data. Het datawarehouse hebben we samen met de zorginstelling gecreëerd en gevuld met behulp van de Conspect Datawarehouse Toolkit (CDT). Meer weten? Lees dan de uitgebreide klantcase over Philadelphia.

Het creëren van een datawarehouse is onderdeel van een stappenplan waarmee u zelf aan de slag kunt met Business Intelligence. Bent u benieuwd naar de andere stappen? Download dan ons whitepaper ‘In 5 stappen naar effectief informatiemanagement binnen uw zorginstelling’. Praat u hier liever over met een ervaren informatiemanagement specialist? Neem dan contact met ons op: mail Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of bel +31 (0)36 538 72 92.