Blog

Hoe veilig is uw gemeente?

Mijn dagelijkse werkzaamheden omhelzen het meer data gedreven maken van organisaties en waar mogelijk het nut van externe data duidelijk te maken. In veel branches blijken bedrijven te zitten die écht baat zouden hebben in het gebruiken van dergelijke datasets maar simpelweg niet weten dat dergelijke sets bestaan. Het verkopen van dergelijke datasets is voor bedrijven als Nielsen een ware goudmijn maar naast deze betaalde sets bestaan er ook veel gratis sets

die in Nederland vooral via de website van het CBS opgevraagd kunnen worden.

Het onderwerp genaamd veiligheid speelt bij veel organisaties een grote rol. Denkt u bijvoorbeeld eens aan de verzekeringsbranche. Hoe zou het komen dat autoverzekeringen of inboedelverzekeringen in bepaalde gemeentes duurder zijn dan in andere? Denkt u ook eens aan de overheid. Hoe bepaald de overheid hoeveel budget er beschikbaar wordt gesteld per gemeente voor thema’s als veiligheid?

Als we deze dataset van het CBS downloaden krijgen we een groot ruw CSV-bestand dat losstaand lastig is te analyseren. Combineren we de namen van de gemeentes echter met geografische componenten zoals de shape-files van de Nederlandse gemeentes in een tool als Tableau, dan ontstaat er een landkaart met daarin de vormen per gemeente.  Als we vervolgens de teller van het aantal misdrijven per 1000 inwoners als kleurafwijking per gemeente willen zien dan is dat eenvoudig in te stellen. Tableau is trouwens een geweldige tool voor het maken van analyses en dashboards.

Hieronder de output uit Tableau.

Tableau bi-tool voor inzichtelijk maken van dataDe dataset is t/m het jaartal 2016.

We zien op het eerste gezicht veel grote gemeentes rood gekleurd en dit is uiteraard logisch maar als we verder analyseren zien we dat met uitzondering van Groningen alle gemeentes een daling hebben in het aantal misdrijven vanaf 2014. Het optreden van de politie in de gemeente Maastricht is lovenswaardig aangezien daar duidelijk de grootste daling is te zien. Groningen heeft daarentegen als enige gemeente in 2016 een lichte stijging van het aantal misdrijven t.o.v. 2015.

Tableau BI-tool voor het inzichtelijk maken van data

Als we verder gaan analyseren op het soort misdrijf en ons alleen focussen op de top 10 dan zien we vooral dat Diefstal/verduistering en inbraak met kop en schouder boven elk ander misdrijf uitsteken. Onderstaande grafiek laat qua kleur het procentuele verschil t.o.v. het jaar ervoor zien.Als we nu specifiek gaan inzoomen op de gemeente Groningen dan zien we dat ook hier Diefstal/verduistering en inbraak het meest voorkomen maar de reden voor de stijging NIET bij dit misdrijf hoort. We zien hier immers een procentuele daling net als bij de meeste andere gemeentes. Wat wel zorgzaam is, is dat bij 7 van de top 10 misdrijven een procentuele stijging is te zien.Wilt u zelf graag een analyse doen op uw gemeente of gewoon eens door het model klikken? Bezoek dan het interactieve model.

Dit blog is geschreven door Richard Sanchez, Lead Business Consultant bij Conspect
https://www.linkedin.com/in/richardsanchezenschede/