Blog

Het BI Gartner Magic Quadrant en Pyramid Analytics

Data is in de afgelopen tien jaar exponentieel belangrijker geworden en hand in hand met deze ontwikkeling is het aantal aanbieders van business intelligence oplossingen enorm gegroeid. Binnen de zogenoemde frontend-kant van de business intelligence, waar de ontsluiting van informatie aan eindgebruikers middels bijvoorbeeld dashboards plaatsvindt, bevindt zich tegenwoordig een groot aantal aanbieders van applicaties.

Gartner is een Amerikaans bedrijf dat zogenaamde ‘Magic Quadrants’ maakt voor verschillende domeinen binnen de IT. In deze Magic Quadrants worden de aanbieders van applicaties door Gartner op twee assen geplaatst die de visie van het bedrijf en het vermogen deze visie ook uit te voeren representeren. De grafiek wordt op deze manier in vier kwadranten ingedeeld die staan voor: Leaders, Visionaries, Niche Players en Challengers.

Website Gartner Quadrants:

Gartner wordt binnen de industrie als een toonaangevende organisatie gezien. Veel IT-professionals zijn bekend met hun werkwijze en visie en weten zodoende vaak goed wie de ‘Leaders’ zijn binnen hun domein. In het domein business intelligence worden Microsoft PowerBI en Tableau door Gartner al jarenlang op een redelijke afstand als de leiders gezien, waarbij ze dus als vooroplopend worden ingeschat wat betreft hun visie en executievermogen. Conspect is business partner van zowel Microsoft als Tableau, dus voor dienstverlening binnen deze applicaties bent u bij ons aan het juiste adres.


Een derde business partner van Conspect is Pyramid Analytics, een applicatie die u wellicht minder bekend in de oren klinkt. In het Gartner Quadrant is Pyramid Analytics op een andere positie te vinden dan PowerBI en Tableau, in het kwadrant ‘Niche Players’. Op basis van dit overzicht zou men kunnen denken dat Pyramid Analytics wellicht onderdoet voor de applicaties die als de leiders worden gezien. In onze ogen is dit echter niet het geval en in deze blog zal ik proberen uit te leggen waarom.


Pyramid Analytics is in tegenstelling tot PowerBI en Tableau volledig server/client-based, je hoeft dus geen software te installeren om dashboards te kunnen ontwikkelen. Dit betekent wel dat er voor Pyramid een server geconfigureerd moet worden. Pyramid Analytics werkt op deze manier vanuit elke browser en vanaf ieder apparaat.

Weergave van Pyramid Analytics in browser:

Een ander groot voordeel van Pyramid Analytics zijn de uitgebreide modeling capabilities, die binnen de applicatie aanwezig zijn. Je kunt werken vanuit zes verschillende omgevingen die ieder hun eigen functionaliteiten en toepassingen hebben (zie afbeelding hieronder). Deze verschillende omgevingen zijn: Discover, Formulate, Illustrate, Model, Present en Report. Een aantal van deze ontwikkelomgevingen zal ik hieronder verder toelichten.

Weergave van de verschillende omgevingen binnen Pyramid Analytics:

Model

In het onderdeel Model kun je uit een veelheid aan verschillende type bronnen data uploaden, transformeren, combineren en laden in een target. Dit is de zogenaamde extract, load and transform (ETL) laag van Pyramid Analytics. Deze functionaliteit is erg uitgebreid. Zo zijn er bijvoorbeeld Python en R-scripting modules aanwezig, alsook machine learning modules. In model prepareer je de data en creëer je (onder andere) in-memory databases voor de verdere verwerking van deze data.

Model omgeving van Pyramid Analytics: links kun je bronnen selecteren om te laden en in het canvas kun je hierop vervolgens een veelheid aan bewerkingen doen voordat je de geprepareerde data in een target inlaadt:

Discover

Binnen de Discover-functionaliteit kun je vervolgens met deze data aan de slag. Door middel van drag & drop kun je op intuïtieve wijze visualisaties maken waarbij Pyramid ook veel opties biedt voor het eenvoudig creëren van berekende velden en aggregaties. Met quick calculations kun je zonder het tikken van code allerhande logica toevoegen aan de data.

Discover omgeving in Pyramid Analytics. Links staan dimensies en meetwaardes en op rechts kun je deze op assen en indicatoren slepen:

Present


In de Present modus kun je vervolgens de verschillende visualisaties die gemaakt zijn in Discover combineren in een dashboard, waarbij je deze gemakkelijk interactief kunt maken middels het gebruik van bijvoorbeeld filters en interactieve tekstvelden.

Present omgeving in Pyramid Anaytics. Op het canvas in het midden sleep je verschillende Discover-visualisaties. Je kunt deze verdelen over meerdere slides (rechts):

Report

Tevens biedt Pyramid Analytics report bursting capabilities in de omgeving Publish aan, waarmee je naar verschillende afdelingen binnen een organisatie verschillende periodieke rapportages kunt sturen als output van het dataproces.

Het grootste voordeel in relatie tot al deze werkzaamheden is het content management systeem van Pyramid Analytics. Omdat alles server-based is, circuleren er geen losse bestanden binnen de organisatie. Alle bestanden van ontwikkelaars bevinden zich dus op de Pyramid-server en dit verlaagt de foutgevoeligheid met betrekking tot data binnen de organisatie enorm.

PowerBI en Tableau zijn de echt grote spelers binnen de business intelligence en hebben zodoende een enorme online community. Als je tegen uitdagingen aanloopt zijn er vele fora te vinden en YouTube staat vol met tutorials voor beide applicaties. Pyramid Analytics heeft echter ook een zeer trouwe (ietwat kleinere) community waarbinnen veel informatie en kennis wordt gedeeld. Onze ervaring is dat de kleinere omvang van Pyramid Analytics ook zeker zijn charme heeft, het bedrijf is erg benaderbaar en zo zijn er al meerdere feature requests vanuit Conspect opgepakt binnen nieuwe releases. Er is een zeer grote betrokkenheid bij de community en de business partners en dit ervaren wij vanuit Conspect als een erg groot voordeel. Daarnaast biedt Pyramid Analytics haar business partners een gratis vijfdaagse online training van drie uur per dag aan. Deze uitstekende trainingsweek helpt uw ontwikkelaars een heel eind op weg als uw organisatie zelf aan de slag wilt met Pyramid Analytics.

Pyramid Analytics is zodoende wat ons betreft een uitstekende tool, schroom niet om deze applicatie in uw overweging bij toolkeuze mee te nemen! Heeft dit blog uw interesse gewekt, neem contact met ons op!

Pjotr Postma
Business Intelligence Consultant
+31 36 538 72 92