Business Intelligence bij de gemeente: van data naar inzicht & waarde binnen het sociale domein

Gestructureerd inzicht in de beschikbare data op het juiste niveau wordt steeds belangrijker. Dit kan door de optimale waarde uit data te halen en op basis hiervan bedrijfskeuzes te maken. Door goede inzichten kunt u niet alleen terugkijken, maar ook een voorspelling doen van de zorguitgaven voor de komende jaren. Heeft u al genoeg informatie om op te sturen binnen het sociale domein? Of mist u bijvoorbeeld het inzicht om:

  • De budgetten binnen het sociale domein ieder jaar optimaal te verdelen.
  • Verantwoording van de uitgaven naar rijksoverheid te kunnen afleggen.
  • Verantwoording over de zorgverlening aan de burgers te geven.
  • Efficiënt gebruik te maken van zorgmiddelen en mensen.
Big data in de gemeente: het sociale domein

Inzicht in data van Jeugd & WMO, Werk & inkomen, Schuldhulpverlening

U wilt vast niet alleen een inzicht in de gemaakte kosten, maar ook weten of dit in lijn loopt met de begroting. Of u nu werkt bij Jeugd & WMO, Werk & inkomen, Schuldhulpverlening of werkt als beleidsmaker van een afdeling, de zorg blijft doorlopen en is altijd onderhevig aan veranderingen. Inspelen op de nieuwe wet- en regelgeving, budgetteringen en verhoogde zorgaanvragen? Dat kan alleen door inzicht in uw processen. U beschikt al over data, maar stuurt u daar ook écht op? Heeft u uw organisatie optimaal ingericht om data gedreven te werken? Alleen zo haalt u écht waarde uit uw data. 

Met de juiste inzichten in uw data en processen, kunt u er voor zorgen dat de blindspots binnen uw organisatie bespreekbaar worden gemaakt en structureel worden verbeterd. Bedrijfs- en domeinkennis kan worden vastgelegd in gestructureerde rapporten waardoor u any-place-any-time een inzicht heeft in de status, gevaren ziet aankomen en niet meer achteraf hoeft bij te sturen. Hiermee kunt u voorspellende beslissingen maken voor uw organisatie. 

Wat kan inzicht via een dashboard voor u doen? 

Inzicht geeft u de mogelijkheid om de zorgvraag binnen uw gemeente beter te managen, bijvoorbeeld per wijk, team of perceel. 

  • Wat is bijvoorbeeld de gemiddelde doorlooptijd van een zorgaanvraag?
  • Hoe kunt u de doorlooptijd verkorten?
  • Komt de begroting van uw kosten overeen met de lopende kosten? 

Een interactief dashboard geeft iedereen binnen uw gemeente inzicht op het juiste niveau en daarmee de mogelijkheid om verbeteringen door te voeren binnen zijn of haar rol. Inzichten worden hierbij niet meer alleen beschikbaar op management niveau, maar ook op consultant niveau zodat ook zij ook getriggerd worden de processen te verbeteren. Wij helpen u graag met de verschillende stappen binnen datavisualisatie. 

Onze consultants kunnen u ook helpen met het opstellen van de KPI’s en deze perfecte te laten aansluiten op de behoeftes van uw gemeente, maar zeker ook met het maken en beheren van de dashboards. Heeft u zelf de kennis in huis? Dan kunt u ook zelf aan de slag zodra de data is gekoppeld aan de visualisatietool.

Voor de look-and-feel-experience maken wij gebruik van verschillende visualisatietools, zoals: Microsoft PowerBI, Pyramid Analytics en Tableau. Afhankelijk van uw wensen kunnen wij u adviseren over de beste mogelijkheden. Hieronder ziet u voorbeelden van dashboards binnen het sociaal domein, gemaakt met Power BI. 

Advies over het inzichtelijk maken van uw data?

Neem contact met ons op via +31 (0)36 538 7292 of