Conspect introduceert eigen biertje

Category: Nieuws
UILENGOUD1

Conspect introduceert eigen biertje

Wat begon als een leuke hobby, heeft voor Conspect collega Arno van den Brink inmiddels serieuze vormen aangenomen. Speciaal voor Conspect heeft hij een uniek speciaalbier gebrouwen. Tijdens de laatste personeelsmeeting is het goudgele drankje geïntroduceerd en konden collega’s proeven. De reacties waren erg enthousiast. Het bier dat door en voor collega’s is bedacht en gebrouwen, heeft de toepasselijke naam: Uilengoud.

Het idee

Het begon een paar jaar geleden toen BI-er Arno van den Brink startte met een simpel startpakket om bier te maken. Hij kreeg de smaak te pakken, maar het bleek nog niet zo eenvoudig. “De ingrediënten en zelfs het soort water is van grote invloed op de smaak van het bier. Ook de omgevingstemperatuur in huis was niet constant,” zegt Arno.

Hij besloot van een oude koelkast een vergistingskast te maken om de temperatuur tijdens het gisten constant te houden. Arno vervolgt: “Na enkele biertjes gebrouwen te hebben leek het mij een leuk idee om een speciaal Conspect biertje te brouwen. Vanuit Conspect werd er direct enthousiast gereageerd en toen ben ik meteen aan de slag gegaan.”

Slimme controle

Om het brouwproces optimaal te laten verlopen heeft hij vooral gezocht naar slimme oplossingen. “Ik heb een oude thermostaat omgebouwd die de temperatuur in de gistingskast meet. Op basis daarvan wordt de koelkast of de verwarming aan gezet. De gemeten temperatuur wordt opgeslagen op mijn server,” vertelt Arno enthousiast. “Daarnaast ontstond ook het idee voor een bellenteller. Want al die CO2 die ontsnapt tijdens het vergisten moet toch te meten zijn. Zo hoefde ik niet telkens in de kast te kijken of het bier klaar was met gisten. Als er geen CO2 meer wordt uitgestoten, dan is het bier klaar.”

Op de vraag wat hij met de verkregen data doet reageert Arno: “Je bent BI-er of je bent het niet: ik hou van data! En dat ga ik dan weer visualiseren.”

Visualisatie van de opgeslagen data

De smaak van Uilengoud  

De naam is bedacht door collega BI-er Gunilla de Wit en verwijst naar de uil in het logo van Conspect. Maar hoe smaakt Uilengoud nu eigenlijk? Om de smaak van Conspect in een biertje tot uiting te laten komen is gebruik gemaakt van het smaakwiel. Natuurlijk in samenspraak met de directie. Conspect bier smaakt als bier met body, verwarmend, beetje zoet/zacht, gebrand, fruitig en een beetje bloemig met een aangenaam bittertje.

“Uilengoud is uitgesproken, met karakter en een beetje attitude. Het is geen zwaar speciaal bier, maar een goed drinkbaar biertje met 5,2 procent. Lekker bitter, maar niet te veel. Een mooi biertje!”, sluit Arno trots af.

Alfred van Wageningen, algemeen directeur bij Conspect, reageert trots: “Wij vinden dit initiatief fantastisch. Hij combineert op een mooie manier zijn passie voor bierbrouwen en Business Intelligence. Dat moedigen wij graag aan. De reacties van de collega’s tijdens de proeverij waren zeer leuk en positief. Onder ons motto ‘leuk maakt alles beter’ zijn wij inmiddels met een aantal brouwerijen in gesprek om het bier in productie te nemen.”

Blijf op de hoogte van het unieke Conspect bier en volg ons op social media.

 

 

«